Livskvalitet

"Det er ikke hvordan man har det, men hvordan man tar det!" "Are you a Tigger or an Eeyor?"

fredag 6. desember 2013

Nøgne Ø

Takk igjen for hyggelige kommentarer, ja i det siste har jeg hatt noen gode stunder, og Nøgne Ø er delvis ansvarlig for det.

Ja, hva er nå dette Nøgne Ø?Jeg driver normalt hverken med reklame eller politikk på disse sidene, men jeg gjør et unntak fra det første for å si litt om Nøgne Ø: Også kalt det "kompromissløse bryggeri. Et lite kvalitetsbryggeri fra Grimstad, sørlandsbyen fra bibelbeltet hvor det inntil for nylig var lettere å få tak i U235 enn øl (iflg min venn J som er fra G).

Fra drikkeglede.no: "Nøgne Ø holder til i en gamle Rygene Kraftstasjon utenfor Grimstad. Her brygges tradisjonsrike øltyper som porter, stout og India Pale Ale, - og det utvikles nye varianter, med kreativ sans for eksotisk aroma. Hva med sitrongress, tyttebær og vanilje? Og hvorfor ikke lagre ølet på brennevinsfat? Alt ølet er upasteurisert og inneholder derfor levende gjær. Det gir lang holdbarhet og fyldigere øl. Kullsyren i ølet produseres av ettergjæringen som skjer i flasken."

Nøgne Ø har nå passert "Batch 500", dvs at de har lagd mer enn 500 forskjellige typer øl, og det er jo hyggelig for dem som setter pris på smaksopplevelser.

A propos "upasteurisert", det lar meg komme til unntak nr 2: da jeg nevnte for mine danske venner at vår forrige regjering hadde innført ostetoll på utvalgte oster fra kontinentet (Brie, Camembert, Parmesan, Roquefort, Gorgonzola (og Manchego?)) fikk de samme ansiktuttrykk som jeg tror markedssjefen i Tine får når noen sier upasteurisert ost [hvor kom egentlig denne ideen om å drepe osten til det bare er en dau klump med melkefett tilbake?] Selv om det finnes hederlige unntak ved små, delvis uavhengige ysterier, (noen er tilknyttet Tine) er det aller meste av norsk osteproduksjon pasteurisert.

Og for at leserne ikke skal tro at jeg bare sitter her og drikker øl: Jeg ligger i hardtrening for å venne meg til å drikke disse Amaronene som hoper seg opp i skapet: Jeg trente med noen "florlette" (stadig iflg J) Chambolle-Musigny i Århus i helgen, og fortsatte med en vellagret Torres "Black Label" (ja det er støv på flasken) i går aftes , kombinert med et utvalg oster (de fleste hånd- og flybåret fra kontinentet):

Danskene (ved Arla, klarer faktisk å lage noen utmerkede "brie"-etterligninger (den flytende massen i papiret tv), så det ER mulig, også nord for Paris. 30 måneders grottelagret Gruyere og 24 måneders Gouda er også gode saker.

Siste nytt fra politikken i Norge er at den nye regjeringen som vel egentlig har lovet å fjerne ostetollen, nå hindres av et "under-sperregrense-parti" [mindretallsdiktaur] som krever utredninger (neida, det har ingen innvirkning på norsk landbruk, fordi vi ikke lager parmesan osv i dette landet - på samme måte som vi ikke kan lage parmaskinke av griser som spiser kraftfor). Vel,, lille fille-miljøparti - da blir det flere flyturer til kontinentet for å hente hjem mer ost!

3 kommentarer:

 1. Mårten, så fint at du nyter god mat og drikke. Nøgne Ø har jeg smakt en gang og husker den som en høydare, et øl med personlighet. Godt håndverk. God helg. Anders

  SvarSlett
 2. Fantastisk å lese bloggen din nå, Mårten:-). Det gleder meg stort at du nyter ost, øl og vin - og slenger inn noen velrettede spark mot overmakten. Ha en strålende helg! Klem N

  SvarSlett
 3. Nå er du inne på kjernen i bloggen som er livskvalitet, og det er kjekt å lese at dette nå kommer i fokus. Slik som jeg husker er vin, mat og annen drikke en viktig del av deg – og vil således gi livskvalitet. Vi leser bloggen din og tenker på deg og dine. Reiser fortsatt mye vestover, men med første anledning på Oslo tur ringer jeg for å se om det passer med besøk.
  Klem fra oss i Sandnes

  SvarSlett