Livskvalitet

"Det er ikke hvordan man har det, men hvordan man tar det!" "Are you a Tigger or an Eeyor?"

mandag 2. desember 2013

Det er dejlig å være norsk - i Danmark

Tilbake i Århus, sist var i April, så nå var det mer surt og kaldt utendørs, særlig nede ved elven (Å-boulevarden). For noen få uker siden trodde jeg at jeg hadde vært på mitt siste besøk sør for Kattegat, men plutselig føltes formen så stigende at jeg kunne bestille fly til DK. Det er noe med at jeg nå sannsynligvis har det så bra som jeg kommer til å få det på en stund. Perspektivet fremover er noe begrenset, slik det ser ut nå: Siste nytt på medisinerfronten er at legen regner med å ta et CT-bilde like på nyåret, jeg har fått time til poliklinisk konsultasjon 22 Januar, så da får jeg vel vite om den siste serien cellegiftkurer har hatt noen "effekt" og om det er noen hensikt i å fortsette med samme type cellegift.

Hvorfor synes jeg slagordet til visit-Denmark passer så godt?

Det er noe med holdningen og innstillingen jeg møter - bare det å kalle de smale gatene ved elven i sentrum for "boulevard" sier litt om et kontinentalt "flair" som vi ofte mangler her litt lenger nord. Det er også noe med servicenivået, søndagsåpne bakerier, slaktere som gjerne vil gi deg akkurat den utskjæringen eller la kjøttet henge og modne leeenge, selv om det sikkert finnes en EU-regel imot nettopp det. Betjeningen i ostedisken (og der har de IKKE innført ostetoll!) som alltid svarer: "Det er i orden". Og utvalget av spesial-øl (importert og håndbrygget) som forteller at det er et land av livsnytere:

Det siste passer særlig godt etter at jeg har blitt interessert i "Craft beer", ikke minst fordi det konsistensmessig passer godt til min tilstand - weissbier, Brown ale og India pale ale kan jeg lettere drikke enn mange andre flytende matvarer. I Danmark er det noe lettere å komme nær kilden, for eksempel har jeg ikke funnet Ur-weisse i Norge enda.

Århus har også et godt utvalg av forskjellige typer restauranter: for eksempel
Ved siden av typisk sydstats BBQ-mat har de også et greit utvalg av øller, og en artig humor: sjekk flasken med BBQ-saus tv i bildet: "For helvede spicy/strong"
Ved siden av å treffe min norske venn J og hans danske kone J, fikk jeg anledning til å møte min danske kollega og venn S og hans kæreste K. det var også riktig hyggelig, og S har overbevist meg om at det er riktig å sette seg små mål som kan gi meg noe mer motivasjon i hverdagen. For eksempel å komme på besøk til han og bli med til øya Fur som har eget bryggeri.

det ser jo ut til å være en strålende ide.
Jeg tror nok at han har et poeng i forhold til det med målsettinger. Jeg kommer derfor til å fylle på "to-do-listen", og tar gjerne imot flere forslag. Det skal bare være realistisk og gjennomførbart, dvs tilpasset allmenntilstanden, barnas skolegang og til en viss grad lommeboken.

3 kommentarer:

 1. For et dejlig blogginnlegg :-)))

  SvarSlett
 2. Ja det må jeg si var hyggelig lesing. Etter et par av de siste innleggene kunne det jo virke som at forhåpninger om gode dager ikke akkurat var enorme..?.. Så da var det jo nesten sånn at også min dag ble bedre etter å ha lest dette innlegget, ijaffal ble jeg veldig glad - på dine vegne.
  Og så Århus da gitt, kanskje min danske favorittby. Som du skriver, en by med masse å tilby, og de danske mikrobryggeriene er jo bare helt Konge.
  Rett og slett deilig å lese at du nyter turen med gode venner og god drikke.
  Kos dere masse og skål like mye.

  SvarSlett
 3. Gleder meg at du har et fint opphold i Danmark :)
  Fordi, det fortjener du :)

  SvarSlett