Livskvalitet

"Det er ikke hvordan man har det, men hvordan man tar det!" "Are you a Tigger or an Eeyor?"

onsdag 12. desember 2012

Lungemetastaser

 

Fra det danske "Kræftens bekjempelse" har jeg hentet denne beskrivelsen av spredning til lungene:

"Kræft der har spredt sig til lungerne, kalder man lungemetastaser. Læs her om symptomer, undersøgelse og behandling af lungemetastaser.
Lungemetastaser består af samme slags kræftceller, som den oprindelige kræftform.
Det vil sige at lungemetastaser, der stammer fra f.eks. brystkræft, består af brystkræftceller. Dette har betydning for valg af behandling.

Her kan du læse en kort version af teksterne om lungemetastaser.

Symptomer
Lungemetastaser giver ikke altid symptomer, men har man haft kræft, bør man gå til lægen, hvis man får stikkende brystsmerter, hoste, slim og opspyt evt. med spor af blod, åndenød eller andre symptomer fra lunger og luftveje, der varer mere end to uger.

Undersøgelser
Undersøgelser for lungemetastaser kan bestå af røntgenundersøgelse, CT-scanning, PET/CT-scanning, eller kikkertundersøgelse af lungerne (bronkoskopi) og vævsprøve.

Behandlingen
Behandlingen afhænger af, hvilken oprindelig kræftform lungemetastaserne stammer fra, og formålet er at helbrede eller lindre symptomer (oftest smerter) og forebygge komplikationer.
Behandlingen kan være operation (hvis der kun er én eller ganske få metastaser), lokal varmebehandling (radiofrekvens, RF) eller (stereotaktisk) strålebehandling, kemoterapi, antihormonbehandling eller målrettet biologisk behandling, der kan hæmme sygdommens vækst.
Hoste og åndenød kan afhjælpes med hostesaft, astmamedicin eller ilt.

Kontrol
Efter behandlingen bliver man fulgt med løbende kontrolundersøgelser alt efter, hvilken kræftsygdom metastaserne stammer fra, og om man har fået fjernet lungemetastaserne helt."
 
Med henvisning til avsnittet om symptomer, det er nok nødvendig å gjøre legen oppmerksom på at man har en historie som kreftpasient når man går dit og forteller om symptomer...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar