Livskvalitet

"Det er ikke hvordan man har det, men hvordan man tar det!" "Are you a Tigger or an Eeyor?"

tirsdag 4. desember 2012

Eller tid - lånt tid?

Nylig ferdig med 13x intensiv strålebehandling på Radiumhospitalet får jeg vite at det er ytterligere spredning til lungene og at behandlingen derfor ikke hadde kurativ hensikt, kun palliativ.

Jeg forstår det slik at man derfor har gitt opp troen på å gjøre meg frisk, men istedet vil lindre og finne en riktig kombinasjon levetid og livskvalitet.

Føles det brutalt? JA!
Føles det ærlig? JA!

Er det nødvendig å forholde seg til det, både for meg selv og de nærmeste? Ja, dessverre.

Jeg ble syk høsten 2008 og fikk i januar 2009 diagnose kreft i tungeroten. Jeg kom hurtig til behandling på Radiumhospitalet og fikk mine 5 cellegiftkurer samtidig med 36 doser stråling (a 2 Gray) i Februar og Mars, fikk operert bort noen lymfeknuter på halsen hos kirurgene på Rikshospitalet i Mai og var "ferdig" behandlet og tilbake i jobb i Juni. Har siden følt meg frisk og gått til jevnlige og etterhvert stadig sjeldnere kontroller, både på Radium- og Rikshospitalet. I April 2012 ble jeg beroliget av overlegen min at det er svært sjelden tilbakefall etter 3 år. (...)

Det var bare det at jeg gikk og kjente på en lei hoste fra April i år.. Gikk til fastlegen og mente jeg hadde lungebetennelse. Nei, men jeg kunne ta en antibiotikur for sikkerhets skyld. Repeter i August, inkludert test for atypisk lungebetennelse. Lang historie kort: etter å ha gitt opp fastlegeprosjektet, kontaktet jeg selv radiumhospitalet og ba om å få røntgen av lungene. Fant ikke noe.

CT (Computertomografi)? Ja, der var det noe. Residiv! En rest, eller kanskje en oppsamling av kreftceller fra den opprinnelige svulsten i tungeroten som har "svirret" rundt i kroppen i mer enn 3 år, og nå tatt bolig i nye lymfekjertler i hals og spiserørsregionen. Greit, BEHANDLING - intensiv stråling, 13x 3 Gray over en periode på 3 uker, etter innledende forpostfektninger med mer røntgen, mer CT, fiksering (maske for å holde hodet og kroppen riktig plassert i strålefeltet), planlegging, prøving av strålefelt etc.

Torsdag 29 November, strålebehandlingen ferdig, samtale med lege før jeg skulle sendes til mitt "lokalsykehus" - da viser han meg CT-bildene av de omtalte residivene, + en flekk på lungen. DET VAR NYTT for meg.

OG, det betyr at det er spredning utover det som kunne strålebehandles, fordi jeg nå har fått den samlede dose stråling jeg kan motta uten å smelte organer og vev som jeg har bruk for.

Muligens kan noe gjøres operativt med lungen, men det vil automatisk redusere livskvaliteten, tenker man.

Så der er vi idag.

marlang

De er flinke på Radiumhospitalet - maskineriet fungerer! Takk!

1 kommentar: