Livskvalitet

"Det er ikke hvordan man har det, men hvordan man tar det!" "Are you a Tigger or an Eeyor?"

tirsdag 20. august 2013

Regresjon og progresjon?

Tilbakegang eller ny vekst?

Legetimene på poliklinikken er normalt brukt til kontroll og oppfølging av pasienter etter behandling. Vi hadde fått et innsmett i dag, og jeg ba om å få se CT-bildet fra 26 Juli. Resultatet var allerede kommunisert per telefon uken etter bildene ble tatt, se innlegget fra 30 Juli.

Vi syntes likevel at det var nyttig å se bildene, få et klarere inntrykk av hvor metastasene/svulstene sitter, hvilke som har hatt størst tilbakegang og hvor de fortsatt klemmer på spise- og luftrør.

Det var også nyttig å få bekreftet egne tanker, for eksempel at CT-bildene sannsynligvis ble tatt for tidlig (på grunn av vår egen og Radiumhospitalets ferieavvikling) til å ha fått med all eventuell tilbakegang fra 3. CiFu kur. Legen mente at ideelt burde vi ventet 4 uker for å ha fått full effekt av cellegiften. Samtidig har jeg jo fortsatt med antistoff hver uke, og hvis vi tror at den har effekt i tillegg til cellegiften, kan vi håpe på enda mer tilbakegang. Det blir nå bestilt ny CT om 4 uker (ca 20 Sep), så da rekker jeg ytterligere 3 påfyll med antistoff før bildet. Vi krysser fingrene og velger å tro at ytterligere forbedring er mulig.

En litt mindre god nyhet: jeg hadde jo tenkt at vi kunne ha ytterligere CiFu kurer i "bakhånd", til svulstene begynner å vokse igjen. Til det sier legen nå at det er en fare for at kreftcellene utvikler resistans mot cellegiften over tid, dvs at kuren i beste fall blir mindre effektiv om vi gjenopptar den på et senere tidspunkt. Han var likevel enig i at om jeg føler at hver kur "koster" 4 uker med dårlig livskvalitet, så er det ikke verdt å ta flere runder nå.
Og apropos tid, han nekter å gi noen prognose, bare nikker til utsagnet om at det er umulig å gi prognoser på individnivå. Forskerne trives best når de kan snakke om populasjoner på en viss størrelse.

På denne bakgrunnen bekrefter han en annen av våre tanker, nemlig at det er ingen grunn til å utsette å gjøre de gode tingene vi har lyst til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar